Waarom zijn er zo grote prijsverschillen voor de opmaak van een epc?

Generatie

Er is een groot epc prijs zichtbaar tussen de eerste generatie epc deskundigen en de huidige generatie.

De eerste generatie deskundigen had bij aanvang weinig concurrentie en kon dus een relatief hoge epc prijs vragen.  Deze generatie heeft intussen een vast klantenbestand opgebouwd en werkt nog steeds met dezelfde prijzen als toen.  Ze zijn niet afhankelijk van nieuwe klanten en kunnen bijgevolg een hogere epc prijs vragen voor hetzelfde werk.
Ze verkiezen minder klanten met een hogere vergoeding per klant.

De nieuwe generatie kent veel concurrentie.  Alleen in Vlaanderen waren er in 2017 meer dan 3000 deskundigen actief.  Ze kunnen kiezen; scherpe prijzen aanbieden en hogere volumes draaien of helemaal geen werk binnenhalen.  Deze generatie tracht dit te compenseren door volop gebruik te maken van nieuwe technologie om efficiënter en kosteffectiever te werken.  Ze zijn in de meeste gevallen ook flexibeler.

Volume

Naast het verschil in generatie is er het verschil in volume.
Het spreekt voor zich dat een bedrijf met groot volume lagere prijzen kan bieden dan iemand die maar weinig aanvragen krijgt en dus weinig plaatsbezoeken uitvoert.

Epc attest

Verloop epc attest

Epc score

deskundige kiezen

Tips

 

Bedrijfsvoering

Er is ook het verschil in bedrijfsvoering.  Kies je voor een grote organisatie met mooie burelen en een grote directie dan betaal je daar natuurlijk een surplus voor.
Kleinere bedrijven kunnen flexibeler schakelen en zijn sneller op de bal waardoor ze vaak goedkoper kunnen werken.

Volwaardige activiteit of bijverdienste

Veel epc deskundigen hebben een andere hoofdactiviteit.  We denken hierbij aan epb verslaggevers, veiligheidscoordinators, architecten en ingenieurs.   Zij zien het epc verslag als een aanvulling op hun activiteiten maar zijn er niet dagelijks mee bezig.  Ze hanteren meestal een uurloon dat hoger ligt dan dit van een fulltime energiedeskundige.

Hetzelfde geldt voor de vele actieve deskundigen in bijberoep.

Zoals u zelf kan concluderen is er geen enkele link tussen de prijs van een epc attest en de uiteindelijke score en kwaliteit van het geleverde werk.

Uw score wordt enkel en alleen bepaald door het inspectieprotocol dat werd opgelegd door het VEA.

Laat u niets anders wijsmaken.

Back to Top
Enter your Infotext or Widgets here...
Bel nu